Svensk enighet om att Nord Stream 2 måste stoppas

1:40 min

Alla svenska riksdagspartier vill stoppa den kontroversiella ryska gasledningen Nord Stream 2, som planeras att byggas på Östersjöns botten.

Ekot har frågat partierna om EU borde ingripa mot projektet. Och svaret är alltså entydigt "ja".

– Nord Stream 2 är ett dåligt förslag, både energipolitiskt, miljömässigt och även säkerhetspolitiskt. Vi har från Moderaterna tryckt på väldigt hårt för att alla verktyg som finns ska användas för att stoppa det här projektet. Det säger Karin Enström som är Moderaternas talesperson i EU-frågor.

Det finns alltså flera skäl till att motsätta sig den nya gasledningen, enligt de svenska riksdagspartierna. EU vill öka andelen miljövänlig förnyelsebar energi. Att då göra sig beroende av fossil gas leder i motsatt riktning.

Dessutom handlar det om säkerhetspolitik. De svenska partierna vill inte se en ökad rysk verksamhet så nära den svenska kusten. Lars Adaktusson är EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.

– Ryssland respekterar inte internationell rätt. Det har vi sett i Georgien, det har vi sett i Ukraina och på Krimhalvön. Därför är det viktigt att hitta andra vägar att säkra elproduktionen, än att vara beroende av Ryssland.

Problemet är bara att det har visat sig vara svårt att stoppa ledningen. På Östersjöns botten ligger redan en första gasledning, Nord Stream 1, som inte gick att stoppa med hjälp av internationell rätt.

Därför har nu EU-Kommissionen lagt ett förslag på lagändringar för gasledningar, med det uttryckliga målet att kunna stoppa Nord Stream 2.

Miljöpartiets Jonas Eriksson är ordförande i Riksdagens EU-nämnd:

– Vi har ju från svensk sida sett svårigheter med att använda den lagstiftning som finns internationellt, för att kunna stoppa den här ledningen. Jag tycker därför att det är bra att Kommissionen kommer med förslag på hur man kan uppnå energimålen, klimatmålen och även stärka säkerhetsperspektivet.

EU-Kommissionen kommer alltså att få stöd för sitt lagförslag från Sverige, oavsett hur det går i valet på söndag. Vänsterpartiets Jens Holm, som sitter i Riksdagens EU-nämnd är övertygad om att det går att stoppa projektet.

– Om vi vill stoppa införseln av fossilgas till Europa, då kan vi göra det. Man får se till att hitta lagrum för det, eller så får man stifta nya lagar. Det är inte svårare än så.

Men det gäller att jobba snabbt i så fall. Enligt planen ska den nya ledningen börja byggas redan i år och vara färdig vid ingången av år 2020.