KRISEN I SVENSKA AKADEMIEN

Katarina Frostenson: Jag ville förstås inte medverka i "utredningen"

2:49 min

Akademiledamoten Katarina Frostenson har inte uttalat sig offentligt sedan krisen i Svenska Akademien utlöstes, förrän nu.

I en opinionstext i Kristianstadsbladet  och Ystads allehanda lyfter skribenten fram sin korrespondens med Katarina Frostenson, angående krisen i Svenska Akademien.

Katarina Frostenson skriver i ett mejl om ett möte i mars med den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius som presenterade olika alternativ för henne om hur de skulle gå vidare. Antingen skulle Frostenson frivilligt lämna Akademien eller fortsätta med långtgående restriktioner. Annars skulle Danius polisanmäla klubben som Kulturprofilen drev, samt föreslå en uteslutning av Frostenson.

"Jag lyssnade till detta och ställde sedan en fråga: vad den senaste punkten kunde utgöra för alternativ/möjlighet. Det kunde Sara Danius inte ge svar på. Jag uppfattade den punkten som en tydlig påtryckning, för att inte säga ett hot", skriver Frostenson i mejlet som citeras i texten.

Frostenson skriver också att hon inte deltagit i några möten angående bidrag till den kulturverksamhet som hennes man har bedrivit och att hon inte velat medverka i den utredning som advokatbyrån Hammarskiöld & Co genomförde.

"Jag ville förstås inte medverka i denna ’utredning’ som jag från första början fann orimlig och gravt förolämpande mot mig och oss.”