Ryssar åtalas för mordförsöket på Skripal

1:44 min

Brittiska myndigheter har i dag anklagat två ryska män för att ligga bakom mordförsöket på den ryske före detta dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter i Salisbury i mars. Männen ska vara ryska agenter, säger den brittiska regeringen.

Det gick ett sus genom det brittiska parlamentet här London när premiärminister Theresa May sa att regeringen dragit slutsatsen att de två männen som anklagas för mordförsöket på Sergei Skripal och hans dotter, arbetar åt den militära ryska underrättelsetjänsten GRU.

May gick i sitt tal detaljerat igenom hur männen rört sig i London och Salisbury i samband med mordförsöket i mars i år. Med hjälp av mängder med övervakningskameror har polis- och underrättelsemyndigheter kunnat följa de två männen i 40-årsåldern. På deras hotellrum har spår av nervgiftet Novichok som användes vid dådet hittats, sade Theresa May.

Dessutom har männen fångats på bild i närheten av Sergei Skripals hus i Salisbury. Foton på männen har publicerats i många medier och en internationell arresteringsorder har skickats ut.

May hävdade i sitt tal att det här visar att den brittiska regeringen hade rätt när den anklagade den ryska staten för att ligga bakom mordförsöken och kastade ut ryska diplomater.

Men flera frågetecken kvarstår. Bland annat vet inte brittisk polis eller underrättelsetjänst säkert vad männen heter. De har troligen rest in i Storbritannien med falska pass. Dessutom är de fortfarande på fri fot eftersom de reste tillbaka till Moskva samma dag som mordförsöket ägde rum.

Det ryska utrikesdepartementet fortsätter att förneka att den ryska staten varit inblandad och säger sig inte känna till de två männen.