Politiker förklarar sitt kontroversiella inlägg på sociala medier

4:37 min

Socialdemokraten Rickard Jilläng sitter som ersättare i kommunfullmäktige i Arjeplog och kandiderar på valbar plats även i årets val. Så sent som för ett år sedan skrev han på Facebook om att skjuta renägaren eller renen efter problem med renar på sin tomt.

Rickard Jilläng hade ifjol problem med närgångna renar på sin gård och enligt honom själv även i garaget. 

Det fick honom att skriva följande på sin Facebook-sida:

"Hmm vad gör man med tamrenar som skiter på bron samt bosatt sig i garaget!! Vem skjuter man då? Ägaren eller renen."

När Sameradion & SVT Sápmi kontaktar Jilläng så är han ångerfull och ber om ursäkt.

Jilläng förklarar att han tappade sin hund lös och blev då hårt ansatt av en renägare som var irriterad över att hunden störde renarna.

Enligt Jilläng var det där allt började, när renägaren hotade skjuta både honom och hans hund. Men samtidigt menar Jilläng att det inte är någon ursäkt för att han själv agerade som han gjorde.  

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S) vill idag inte kommentera sin partikamrats agerande. 

Rickard Jilläng har under denna mandatperiod varit ersättare i socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp, samt vice ordförande i Miljö-, Bygg- och Räddningsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio