Delade meningar inför EU-förslag om plastförbud

2:28 min

Flera partier i Sveriges Riksdag ställer frågande till EU-förslagen om att förbjuda engångsprodukter i plast.

– Det här är lite av en plakatpolitisk fråga som vi ser det. Vi har inget problem med nedskräpning av platsprodukter. Problemen finns i Asien och Afrika, säger Martin Kinnunen, talesperson i miljöfrågor för Sverigedemokraterna.

Ekot har frågat vad partierna tycker om förslaget att förbjuda bland annat bomullstops, bestick och sugrör. Sverigedemokraterna är det enda partiet i Sveriges Riksdag som motsätter sig en lång rad förslag från EU-Kommissionen som ska minska användningen av plast. Där ingår förutom förbud mot vissa produkter även ökade krav på återvinning, till exempel.

Åsa Westlund är miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Hon är positiv till att börja plocka bort en del varor från marknaden, redan nu.

– Man måste gå lite olika fort fram, beroende på vilken vara det handlar om. Vissa produkter finns det redan färdiga alternativ till, i trä eller papper. Då kan man kanske styra över användningen till det tidigare.

Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin är inne på samma spår.

– Vi vill ju gärna fasa ut engångsartiklarna och vi vill ha mer återvinning av plast. Vi vill också ha extra fokus på plast med dåliga kemikalier i och sådant som lätt hamnar i havet.

Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill alla skynda på åtgärder för att minska plastanvändningen inom EU.

Världsnaturfonden presenterade en rapport i somras som visade att Medelhavet har den allra högsta koncentrationen av plastskräp i världen. Enligt samma rapport är EU, näst efter Kina den största tillverkaren av plast.

När Ekot frågar alla riksdagspartierna vad de tycker om EUs plaststrategi är alltså Sverigedemokraterna tydligast emot. Men även Kristdemokraterna betonar att problemet är störst i andra länder.

Moderaterna har inte bestämt sig för vilka åtgärder man tror är mest effektiva, medan Liberalerna, som är riksdagens mest EU-vänliga parti, gärna ser gärna mer samarbete också på detta område. Det säger partiledaren Jan Björklund.

– Plast är ju ett bra material, men det har stora konsekvenser för miljön och klimatet så det är rimligt att vi försöker använda det i mindre utsträckning i framtiden.