Beduinby tvingas flytta – efter 70 år

2:09 min

En omtalad beduinby på ockuperade Västbanken ska tvångsevakueras och rivas. Israels högsta domstol menar att den är byggd utan tillstånd- trots att den funnits i nästan 70 år.

Beslutet kritiseras skarpt av en rad länder men hyllas bland annat av Israels försvarsminister. Ekots korrespondent Johan-Mathias Sommarström på plats i byn:

I beduinbyn Khan al-Ahmar, ungefär 15 minuter ut i öknen och bergen från Jerusalem, bor ungefär 180 beduiner i dag.

Man försörjer sig på får och getskötsel och man försörjer sig till stora delar själva. Nu ska beduinerna alltså tvångsevakueras inom en vecka. Men det är beslut som inte förvånade talesmannen för byn.

– Det var precis vad vi förväntat oss. Men jag är inte besviken på israelerna, jag är besviken på det internationella samfundet som inte gjort tillräckligt för att hjälpa oss, säger talesmannen Eid Jahalin.

Beduinsamhällets öde har engagerat stora delar av omvärlden. EU har uppmanat Israel att upphäva evakueringsbeslutet och mängder av diplomater har varit på besök till stöd för den avsides belägna, enkla byn som består av kojliknande bostäder byggda av plåt, stockar och tak tillverkade av presenning.

Människorättsjurister anser att en tvångsförflyttning bryter mot internationella lagar om ockuperade områden.

Samhället på Västbanken är byggt utan tillstånd från israeliska myndigheter och anses därför olagligt, men har funnits där i 70 år.

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman var snabb med att hylla domstolens beslut. "En seger för rättvisan, rakt i ansiktet på hycklarna: den palestinske presidenten, vänsterrörelser och EU-stater ", var hans kommentar.

Tidigast om en vecka kan tvångsevakueringen ske, men det kan bli stökigt. Ahmed Hassan säger att han aldrig kommer att flytta frivilligt.

– Jag kommer aldrig att tillåta dem att gå in i mitt hus och kasta ut min fru och mina barn. Visst, jag har inte sådana vapen som de har, men jag kommer inte ge upp. Jag kommer att försvara mitt hem till slutet säger han.

När tvångsförflyttningen och rivningen verkställs kan byborna räkna med hjälp från sympatisörer och risken är stor att det blir en stökig och våldsam tillställning.