Del 20: Jag är stolt över min resa

5:26 min

Efter nästan tre år i Sverige kommer Sadeq al-Ghaffari snart få sin svenska läkarlegitimation. Men livet i den nya hemstaden Växjö är ganska ensamt.

I tre månader nu har Sadeq har bott i en tvårumslägenhet i Växjö och busspendlat till jobbet i på vårdcentralen i Åseda.

– När du jobbar på landet, men bor i Växjö, hinner du aldrig lära känna människorna här i stan. Men jag trivs ganska bra. Under veckorna när jag jobbar hinner jag ändå inte tänka på fritiden, säger han.

Under veckosluten åker han iväg och umgås med vänner. Ibland till den lilla byn Dörarp några mil bort, där han bodde i ett år i ett flyktingboende, ibland till Malmö där hans morbror och hans familj finns.

Att tillbringa ledig tid i den sparsamt inredda lägenheten blir för ensamt, tycker han. Men han säger att han just nu inte har någon riktig ork att lära känna nya vänner.

– Nu fokuserar jag all min kraft på min tjänstgöring i Åseda. Om jag skulle bestämma mig för att stanna här måste jag absolut lära känna andra, säger han.

- Jag jobbar och betalar skatt. Jag har klarat mig utan socialbidrag. Jag känner mig väldigt stolt över hur jag på så kort tid lyckats etablera mig i Sverige.