Valet 2018 i Blekinge

S-politiker struken – sa att islam går före svenska regler

4:49 min

Strax innan valet petar Karlshamns socialdemokrater en politiker. Det sker efter larm om kontroversiella uttalanden där islam ska ha blandats in i mannens personvalskampanj.

– Han har sagt saker som att islamska regler är viktigare än svenska regler. Det handlar dels om att kvinnor som vill ta av sig slöjan ska motarbetas på olika sätt, säger Per-Ola Matsson som är gruppledare för (S) i Karlshamn.

Mannen ska även ha gett löften om att ändra reglerna för omhändertagande av barn så att det blir svårare för socialen att agera när barn far illa. 

Att säga i en personvalskampanj att barn inte ska omhändertas eller att arabiska kvinnor ska bära slöja stämmer inte med de socialdemokratiska värderingarna om jämställdhet och jämlikhet. Det kan vi inte acceptera, säger Per Ola Matsson. 

Den utpekade politikern är medlem i partiet i Karlshamn sedan ett antal år. Han har politiska uppdrag och stod fram till i fredags på valbar plats på listorna till kommunfullmäktige och landstinget. Mannen stod också på riksdagslistan.

– Namnet går ju inte att ta bort från själva listan eftersom den är tryckt och utskickad, men vi har dragit tillbaka hans kandidatur. Han kan alltså inte längre väljas. 

P4 Blekinge har varit i kontakt med politikern som inte vill ställa upp på en bandad intervju. Men han säger i en kommentar att anklagelserna inte stämmer.

– Min syster har inte slöja och jag har aldrig sagt något av det jag anklagas för. Socialdemokraterna borde ha gjort en mer noggrann utredning i ärendet, säger mannen.

– Vi kan inte arabiska. Men efter att andra har slagit larm har vi dels förhört oss med många arabisktalande Karlshamnsbor som oberoende av varandra bekräftat bilden av vad mannen har sagt. Vi har även låtit två tolkar oberoende av varandra översätta texter och en intervju där han gör sådana här uttalanden, säger Per-Ola Matsson.