Rubeln faller efter sanktioner och minskade investeringar

0:51 min

Ryska rubeln föll kraftigt på torsdageftermiddagen gentemot både euro och dollar. Inte sedan i april i år har rubeln legat på under 80 per euro. Förklaringen är amerikanska sanktioner, minskade investeringar och en svagare turkisk ekonomi.

– Ett allvarligt fall för rubeln på ryska börsen, där kursen gentemot dollar och euro nådde april 2016:s låga nivåer, rapporterar ryska ekonomikanalen RBC.

I Moskva pågår samtidigt ett ekonomisk forum för ministrar och tjänstemän inom finanseliten. Den ryske finansministern sa där att staten inte kommer ingripa för att stabilisera rubelkursen.

RBC noterar samtidigt att investerare mer än halverat sina investeringar i Ryssland årets första sex månader, jämfört med samma tid förra året.
21 miljarder dollar i utlandsinvesteringar försvann från Ryssland, enligt tv-kanalen. Det beror enligt experter kanalen talat med inte bara på minskat förtroende för den ryska marknaden utan också ett sämre ekonomiskt världsläge.

Några andra viktiga förklaringar till rubelns fall är de nya amerikanska sanktionerna och den sviktande turkiska valutan - liran.

Rubeln handlades under 80 per euro på ryska börsen och dollarn för 69 rubel.