Jönköping

Tvisten med HSB är över – husägarna på Samset får fasaderna åtgärdade

1:09 min

Efter många år har de 42 husägarna på Samset i Jönköping och HSB Göta förlikats angående husens fasader.

Boende på Samset i Jönköping och HSB Göta har nu förlikats. Varje husägare kommer få de fuktskadade husen åtgärdade för runt en knapp miljon kronor.

Redan efter att husen byggdes för ungefär tio år sedan upptäckte flera av dem som bor där att de hade stora fuktskador. Vatten läckte in, fasaderna flagnade och vissa fick till och med hälsoproblem.

Husen hade byggts med metoden "enstegstätad putsfasad" – en metod som sedan länge kritiserats hårt av experter. Samma byggmetod som också Myresjöhus i Vetlanda använt vid husbyggen i Skåne, hus som också fick allvarliga fuktskador. Myresjöhus fälldes för att ha använt metoden av Högsta domstolen sedan.

Mycket av den domen ligger till grund för att Samsethusägarna startade en rättsprocess mot HSB Göta för att få sina hus fixade.

HSB har alltid menat att de använt en godkänd byggmetod och erbjudit mindre summor för att fixa fuktproblemen, vilket husägarna inte gått med på.

Om inte parterna hade kommit överens nu hade det blivit rättegång. Det hela kommer nu kosta HSB Göta över 30 miljoner kronor, men vilken slutsumman blir kommer inte vara klart förrän renoveringsarbetet är genomfört.