Programledare kritiserade SD – UR stoppar hel programserie

Utbildningsradion drar i nödbromsen och stoppar den inköpta programserien “Fakta eller Feeling” som sänts i Sveriges Radio P3. Anledningen är att programmets ena programledare, Emelie Ebbis Roslund, gästat SVT:s "Opinion live" och där tagit politisk ställning.

Den inköpta programserien har handlat om politik och aktuella frågor inför valet. Serien började sändas i mitten av juni och skulle pågå till slutet av oktober. Det har bland annat handlat om att reda ut om ett påstående är sant eller "mest bygger på feeling". 

Men nu kan vi på Medierna berätta att hela den inköpta programserien läggs ner. Detta efter att Emilie Ebbis Roslund nyligen gästade SVT:s "Opinion live" och där fick en fråga om Jimmie Åkessons uttalande om P3.

Hon sade bland annat att Sveriges Radio står för saker som inte han (Åkesson, reds. anm.) står för och att Sverigedemokraterna inte står för alla människors lika värde.

Eftersom “Fakta eller feeling” hela tiden rör sig och kretsar kring politiska frågor så är det i det här sammanhanget fullständigt avgörande att vi är extra tydliga med vårt opartiskhetskrav, säger programmets ansvarige utgivare Elin Andersson till Medierna.

Hur allvarligt ser du på det här?

– Det är oerhört allvarligt om public service tar partipolitisk ställning. En programledare blir ju en förlängd röst för kanalen så det är klart att det är något vi tar på allvar.

Programledaren i fråga har även skrivit en SD-kritisk krönika i Metro, men enligt UR var det det som sades i "Opinion live" som ligger bakom beslutet att helt lyfta programmet ur tablån.

Alla tidigare program liksom webbsidor kopplade till programserien har nu plockats ner.