Manifestation för klimatet i Stockholm

2:15 min

I dag demonstrerade ungefär tusen personer i Stockholm mot vad de anser vara politikernas oförmåga att komma till rätta med utsläppen som skadar klimatet.

– Jag är jätteoroad över klimatförändringarna och över mina barns framtid, för när de är mellan trettio och femtio år så kan det bli så att vår civilisation inte riktigt ser ut som idag utan håller på att krackelera. Jag vill gärna att de ska ha en fin framtid, helt enkelt, säger Anna Langseth, en av deltagarna som samlats i Rålambshovsparken i Stockholm.

– Nu måste vi vuxna ta ansvar för vår framtid, så jag är här med mitt barn i dag och demonstrerar, säger Sofia Ersson som håller sin lilla pojke i famnen som äter ur en nappflaska.

Tänker du på honom när du tänker på klimatet?

– Absolut. Det är ett ödesval vi står inför i morgon. Det är för honom. Vi tar hela tiden hans resurser för att ha ett bra liv, fortsätter Sofia Ersson, som tillsammans med ungefär ettusen andra personer lyssnade på musik och kampsånger innan demonstrationståget gav sig i väg mot mynttorget.

Liknande manifestationer för klimatet och har arrangerats i närmare etthundra länder i dag.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin deltog båda i klimatmarschen.

– Det känns mäktigt att gå med alla som sluter upp här och runt om i Sverige och runt om i världen. Det här är ju ett globalt problem men all kamp är ju lokal, för varje utsläpp kommer ju från ett avgasrör eller en fabriksskorsten någonstans, säger språkröret Gustav Fridolin.

Dan före dan, är du nervös?

– Nej, men jag har mycket kämpaglöd, därför att det här handlar om mina ungar och dina ungar och deras förutsättningar att kunna leva ett gott liv, säger Gustav Fridolin.