Flera protester under valen i Ryssland

2:34 min

Inför valet till bland annat den viktiga borgmästarposten i Moskva har rörelsen kring oppositionspolitikern Alexej Navalnyj kallat till demonstrationer i städer över hela Ryssland. Redan nu har många gripits av polis.

Än så länge ska det röra sig om minst ett 150-tal människor som gripits på olika håll i Ryssland, det uppger OVD-info, en grupp som dokumenterar gripanden vid demonstrationer.

Det handlar bland annat om städer som Moskva och St. Petersburg, Krasnodar söderut, Tjeljabinsk i centrala Ryssland och Krasnojarsk långt bort österut.

En del av dem greps i förväg, bland dem flera av dem som står nära Alexej Navalnyj själv, och en del har gripits när de demonstrerat idag.

Det här organiseras av rörelsen kring oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Han själv sitter i fängelse under 30 dagar på grund av tidigare protester. Men hans anhängare ska här i Moskva återigen samlas kring Pushkinstatyn i centrala Moskva – det har inte börjat ännu - så antalet gripanden under dagen väntas, likt tidigare, bli många fler.

Det är samtidigt valdag i Ryssland. I många regioner ska guvernörer väljas, det är nyckelfigurer i den maktstruktur som gör att Vladimir Putin kan styra det stora landet.

Men de här valen är på många sätt mer symboliska än verkliga, de motkandidater som kunnat registrera sig har begränsade möjligheter att nå ut med sitt budskap till väljarna.

I Moskva väntas den sittande borgmästaren Sergej Sobjanin vinna valet med höga siffror. Han är Vladimir Putins gamla stabschef. Frågan är, som i vårens presidentval, hur många som väljer bort sommarsolen.

Förra gången det var borgmästarval i Moskva var det bara en tredjedel av de röstberättigade som gick till valurnorna och la sin röstsedel. Det kan också bli så att det blir ännu färre den här gången

För den politiska fråga som helt står i fokus i Ryssland - är pensionerna och pensionsåldern. Det är med den frågan på banderollerna som alla politiska partier nu försöker vinna poäng.

President Putin sa nyligen att han - med en mindre uppmjukning - ändå står bakom en höjning av pensionsåldern, till 60 för kvinnor och 65 för män, trots att han tidigare lovat motsatsen.

Det har fått folk att ilskna till – "är det meningen att man ska dö på jobbet" – frågar sig en del - och Putin har fått se sina popularitetssiffror dala.

Effekterna av det här är också svåra att trolla bort för Vladimir Putin – eller skylla på någon annan. Det kommer att synas i matkassarna på väg hem från affären – och det är en fråga – som påverkar många - över hela Ryssland.