Sverigedemokraterna ökar mycket i Heby

4:00 min

När valnattens resultat är sammanräknat i Heby kommun så är Socialdemokraterna fortsatt störst. Valets vinnare är Sverigedemokraterna.

I Heby kommun gick Sverigedemokraterna och Centern fram i valet till kommunfullmäktige. Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappade mandat.

– Det är jätteroligt. Det visar också ett stöd för de gångna åtta årens arbete där Centerpartiet har lett Heby kommun, säger Centerpartiets kommunalråd Marie Wilén.

Hör mer hur Centerna och Sverigedemokraterna resonerar i ljudklippet ovan.

Totalt 9 133 personer röstade i valet i Heby kommun, vilket motsvarar 83,0 procent av de röstberättigade i kommunen. I förra valet var valdeltagandet 81,2 procent.

Observera att uppgifterna ovan gäller det preliminära valresultatet. Det slutliga resultatet presenteras cirka en vecka efter valdagen.

Källa: Valmyndigheten

Styret som sitter idag får tillsammans 19 av mandaten, preliminärt. De som styr i Heby är Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Lokala Partiet och Miljöpartiet. Lokala partiet ställde inte upp i valet 2018.

Mandatfördelningen i Heby kommun blev så här:
Vänsterpartiet: 2 mandat
Socialdemokraterna: 12 mandat
Miljöpartiet: 1 mandat
Sverigedemokraterna: 8 mandat
Liberalerna: 2 mandat
Centerpartiet: 10 mandat
Kristdemokraterna: 2 mandat
Moderaterna: 4 mandat

Fakta från 2014:

  • Sedan valet 2014 styrs Heby kommun av Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Lokala Partiet och Miljöpartiet. De har tillsammans 20 av 41 mandat i fullmäktige.