Valet 2018 i P4 Malmöhus

Oklart läge efter valet på många håll i Skåne

4:38 min

Efter valet vaknar Skåne upp med ett delvis förändrat politiskt landskap. I regionen kan det bli maktskifte. I Malmö, Lund och Helsingborg är läget oklart. Och i en rad kommuner är nu Sverigedemokraterna största parti.

– Vi har kämpat hårt för detta. Och det var faktiskt väntat, sa SD:s gruppledare i Trelleborg Anita Persson.

Det är inte bara i Trelleborg som SD fick flest röster, utan också i Sjöbo, Skurup, Svedala, Svalöv, Hörby och Höör. 
Men i Landskrona blev det inga stora ökningar.  Där blev valet istället en stor framgång för Liberalerna och kommunstyrelseordföranden Torkild Strandberg - upp 8,7 procentenheter till över 34 procent. Fast han kunde inte helt glädja sig åt det eftersom hans parti inte gjorde något bra val till riksdagen.

– Liberalerna har under en lång rad år gjort alldeles för dåliga riksdagsval. Jag tror att det är dags att man funderar över både politikens innehåll och hur man presenterar den, kommenterade Torkild Strandberg.

Han kan fortsätta att styra Landskrona - men i flera andra kommuner är läget betydligt mera oklart. I Lund backade det rödgröna styret som redan var i minoritet.  I Helsingborg som styrts av en blågrön femklöver tappade Moderaterna positionen som största parti till Socialdemokraterna, och de fem partiernas mandat räcker inte längre till en majoritet.
Och i Malmö kan alliansen ta över, om man gör upp med Sverigedemokraterna. 

Socialdemokraternas ledare Katrin Stjernfeldt Jammeh hoppas istället på en lösning över blockgränserna:

– Både Liberalerna och Centern har ju sagt att de inte tänker sätta sig i knät på Sverigedemokraterna.