Valets förlorare i Åstorp hoppas behålla makten

1:50 min

Trots ett uselt valresultat i kommunvalet för Socialdemokraterna i Åstorp hoppas Ronny Sandberg, socialdemokratisk kommunalråd att få ihop en majoritet.

Men för att det ska bli verklighet krävs det att de utvidgar samarbetet. Under förra mandatperioden samarbetade Socialdemokraterna med Centern och Kristdemokraterna, något som alltså inte räcker för att få styra vidare.

– Ska vi få majoritet så måste vi givetvis bredda det samarbetet ännu mer. Vi är vana vid att få majoritet ihop med flera partier, säger Ronny Sandberg.

Socialdemokraterna blev kommunvalets stora förlorare här i Åstorp med ett resultat på 32 % av rösterna, vilket innebär att partiet tappade hela 10,9 procentenheter jämfört med förra valet. Det betyder att det inte längre räcker med ett samarbete med Centern och Kristdemokraterna för att få majoritet.

Men Ronny Sandberg är öppen för att vidga samarbetet med de övriga partierna. Däremot ser han ingen öppning mot Sverigedemokraterna trots att de blev kommunvalalets stora vinnare i Åstorp med 31 % av rösterna, en uppgång med 8,6 procentenheter. Det är ett resultat som förvånar Ronny Sandberg.

– Jag är förvånad över de stora framgångarna, säger han.

Vilka andra partier kan ni tänka er att samarbeta med?

– Sverigedemokraterna samarbetar vi inte med, vi står långt ifrån varandra ideologiskt... Men övriga partier finns det möjlighet att fundera på samarbete. Vi har dock inte gått särskilt väl ihop med Moderaterna ett antal mandatperioder så det är inte där vi ser en riktning, säger Ronny Sandberg.