Efter kraschen: Valmyndigheten hade ny ansvarig

2:16 min

Valmyndighetens hemsida slutade att fungera mitt under valkvällen. Nu framkommer att man i år hade en ny huvudansvarig för IT-driften. Efter att universitets- och högskolornas IT-leverantör SUNET skött Valmyndighetens hemsida under flera tidigare val så hade Skatteverket nu för första gången ansvaret.

– Nytt för i år är att vi har Skatteverket med oss, som hjälper till med driften av delar av vår webbplats, säger Carl Sjöberg, IT- och kommunikationschef på Valmyndigheten.

Kan det ha påverkat, att det blev problem?

– Det tror vi inte.

Sedan år 2000 har SUNET, som står bakom universitetens och högskolornas IT-system, skött Valmyndighetens hemsida i samband med val.

I år var det för första gången Skatteverket som ansvarade för IT-driften av val.se, men ändå tror man på Valmyndigheten alltså inte att det hade någon betydelse för de problem som uppstod med sidan i går kväll.

Sidan låg tidvis helt nere och var omöjlig att nå för den som ville följa rösträkningen. Fortfarande pågår felsökning kring vad som hände, men Valmyndighetens IT- och kommunikationschef Carl Sjöberg tror att problemen igår hade med ökad trafik att göra. 

– Vi tror att det kan vara en typ av trafik som vi inte var beredda på, fler och fler använder mobiler på ett sätt som mani inte har gjort tidigare. 

Är det inget ni kunde ha förutsett? 

– Det kan man tycka, vi försökte hitta alla möjliga varianter, men det är för tidigt att gå in på om det var orsaken eller inte.

Valmyndigheten betonar att rösträkningen inte påverkades av problemen på hemsidan.

IT-säkerhetsexperten Ann-Marie Löwinder på Internetstiftelsen tycker ändå att det är uppseendeväckande att inte Valmyndighetens sida fungerade i går.

– Det är anmärkningsvärt på många sätt. Det är ju den officiella källan till valstatistiken, och hur det fortlöper under kvällen, säger hon.