Sista mandatet till SD – med sju röster

2:23 min

Det skiljer bara sju röster mellan Sverigedemokraterna och Centerpartiet i kampen om ett riksdagsmandat. Det enligt en uträkning som Svante Linusson, professor i matematik vid KTH, har gjort.

De rödgröna partierna leder just nu i sammanräkningen av riksdagsrösterna över Allianspartierna med 144 riksdagsmandat mot 142.

På måndagen var ställningen 144 mot 143, men efter en felrapportering från ett valdistrikt i Färgelanda, i Västra Götaland, fick Centerpartiet lämna över ett riksdagsmandat till Sverigedemokraterna.

 – Det är väldigt jämnt mellan Sverigedemokraterna och Centerpartiet om sista mandatet. Hade Centerpartiet haft sju röster till, hade de fått det sista mandatet, istället för Sverigedemokraterna, säger Svante Linusson, professor i matematik vid KTH och även sakkunnig till valprövningsnämnden, till Ekot.

Vem som slutligen får mandatet avgörs under onsdagen eller torsdagen när de sista rösterna räknats.

Det brukar inte vara så jämt i riksdagsvalet, ofta skiljer det flera hundra röster, enligt Svante Linusson.

– Men det kan skilja på bara ett par röster, det kan till och med bli lika, då säger lagen att är det lotten som avgör vem som får det sista mandatet, säger han.

Svante Linusson, professor i matematik vid KTH, har varit expert åt vallagskommittén, som har tagit fram ett nytt system för hur man viktar röster mot riksdagsmandat. Systemet används för första gången i årets val.

Mandatet som gått från C till SD är ett utjämningsmandat, som delas ut enligt den så kallade jämkade uddatalsmetoden.

Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist säger att de ser allvarligt på händelsen i Färgelanda, där man alltså felaktigt rapporterade in valresultatet för regionen som resultatet för riksdagen.

– På ett sätt så är det så här som valsystemet är tänkt att fungera. Att det ska kunna ske fel i den preliminära räkningen, som sen rättas till under slutlig räkning. Men vi ser ändå allvarligt på händelsen i Färgelanda och det är klart att sånna händelser hamnar mer i fokus och mer allvarliga när mandatfördelningen är så jämn, säger hon till Ekot.

Valmyndighetens sajt kraschade under valdagen, och det har varit problem med att leverera förtidsröster i tid. Marja Lemne, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola, sa på måndag kväll till nyhetsbyrån TT att det är dags att granska Valmyndigheten.

– Vi välkomnar en del av de diskussioner som är, men jag tycker man ska hålla isär olika händelser, säger Anna Nyqvist om det.