Närmare 30 anmälningar om valfusk

1:59 min

Flera förundersökningar har inletts efter att närmare 30 anmälningar om olika misstänkta valfusk har kommit in till Riksenheten mot korruption.

– Vi börjar närma oss ett 30-tal anmälningar. Det finns väl anledning att tro att det kommer komma in fler, säger chefsåklagare Alf Johansson till Ekot.

Anmälningarna handlar bland annat om fel med valsedlar.

– Det finns i princip en ganska stor variation på innehållet i de här anmälningarna. Ett vanligt innehåll handlar om hanteringen av valsedlar – att de kommit bort, att de saknas eller hur de har hanterats, säger Johansson.

Andra anmälningar handlar om urkundsförfalskningar av så kallade samtyckesblanketter, för att personer ska få sättas upp på valsedlar bland annat, enligt Johansson.

Redan nu kan åklagaren se att vissa av alla anmälningarna är grundlösa.

– Det handlar till exempel om missförstånd och sådant.

Men i en del fall har en förundersökning, brottsutredning, inletts.

– Vi har en del anmälningar som ligger obesedda ännu, men jag kan tänka mig att vi i dagsläget har ett tiotal inledda förundersökningar, säger Alf Johansson.

Än så länge är det inget ovanligt med antalet anmälningar detta val.

– Det ser ut ungefär som det gjorde för fyra år sedan, säger han.

I Degerfors har kommunen polisanmält en händelse där det finns misstankar om att en socialdemokratisk politiker har gjort sig skyldig till otillbörlig valpåverkan, rapporterar P4 Örebro.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska politikern ha följt med väljare in i vallokalen ända in i valbåset och där hjälpt till att göra i ordning röstningskuvertet.

I Filipstad har Moderaterna lämnat in en anmälan till Valmyndigheten om misstänkt valfusk, rapporterar P4 Värmland.

Enligt anmälan har män kommit tillsammans med kvinnor, plockat valsedlarna åt dem och följt med dem till valbåset för att visa hur de skulle rösta. Moderaterna misstänker här otillbörlig valpåverkan.