Länsstyrelsen anmäler misstänkt valfusk

2:07 min

Länsstyrelsen har lämnat in en anmälan om misstänkt valfusk i Värmland och riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning.

Det ska röra sig om förfalskade namnteckningar för att få med två kandidater i valet. Gith Nilsson, valansvarig på Länsstyrelsen, säger att anmälan lämnades in i början av förra veckan.

– Det var så att vi upptäckte att några av de samtycken som lämnats in till oss var misstänkt förfalskade, säger Gith Nilsson. 

Hur upptäckte ni det?

– Det var när vi tog kontakt med en av de personer som stod på samtycket, så visade det sig att den här personen aldrig undertecknat samtycket, enligt egen uppgift, säger Gith Nilsson.

Den andre personen fick de aldrig tag på, men de gjorde polisanmälan rörande båda. Misstankarna rör två riksdagskandidater i två värmländska kommuner, bägge tillhörande ett parti. Kandidater måste registreras och lämna sitt samtycke att vara med på en speciell blankett. Det är namnteckningarna på dessa blanketter som nu misstänks vara förfalskade och anmälan rubriceras urkundsförfalskning. Vilket parti det rör sig om vill Gith Nilsson inte säga.

Enligt Alf Johansson på Riksenheten mot korruption har de tagit emot en anmälan från Länsstyrelsen i Värmland. Om det rör sig om fallet med förfalskade blanketter vill han inte bekräfta eftersom det råder utredningssekretess.

P4 Värmland har talat med ordförande i länets valnämnder som i de flesta fall talar om en lugn och incidentfri valdag. Men några händelser sticker ut - i Forshaga var det tre fall av väljare som inte fick rösta eftersom de redan blivit avprickade i röstlängden, i Kil stal någon röstsedlar från Vänsterpartiet, men det fylldes snabbt på, från Filipstad har vi redan rapporterat om en anmälan om misstänkt valfusk när i flera fall män plockat valsedlar åt medföljande kvinnor och även från Eda utreds nu om en polisanmälan om misstänkt valfusk ska lämnas in av kommunen. Vad som ska ha hänt där vill de ännu inte berätta om.

Uppdatering: Eda kommun har nu lämnat in en polisanmälan rörande otillbörlig valpåverkan. Enligt anmälan har en politiker från ett etablerat parti i kommunen rört sig i en eller flera vallokaler med tydlig partibeteckning på sina kläder. Något som inte är tillåtet. Personen ska också ha hjälpt andra att rösta.

Kommunchef Anders Andersson säger att han tycker att händelsen är viktig att få utredd, men vill i övrigt inte kommentera.
Ärendet utreds nu av polisens korruptionsgrupp i Stockholm.