Borgholm

Torkan slog hårt mot biodlarna på Öland

3:38 min

Den extremt varma sommaren har gjort det svårt för biodlare på Öland. Värmen har gjort att bina fått svårt att hitta föda och tvingat biodlarna att till och med mata sina bin.

En av de drabbade biodlarna på Öland är Hans Lundell som bor i Lindby. Han berättar att väderomslaget mellan vår och sommar var så extremt i år att hans och andras bin inte hade kraften att dra in så mycket honung.

När sedan värmes slog till som hårdast var det så illa att Hans och hans kollegor till och med fick mata sina bin med honung från tidigare skördar.

Normalt får en biodlare en honungsskörd på mellan 45-50 kilo per samhälle. I år har den siffran varit hälften så stor. Hos vissa biodlare lägre än så.

– När det var som varmast torkade nektarn bort från blommorna. Det gjorde att bina inte klarade av att producera någon honung, berättar han.

Det gick så långt att till och med bidrottningen började att bete sig annorlunda.

– Hon slutade att lägga ägg en bit in i juli. Något vi aldrig upplevt tidigare. Hon gjorde ett uppehåll på drygt en månad. Sedan kom hon igång igen.

Ett beteende som vanligtvis bara finns vid medelhavet och är mycket ovanligt på våra breddgrader.

Hans är också fundersam på varför det bara är jordbrukarna som fått extra bidrag från regeringen på grund av torkan men inte biodlarna. 

– Yrkesbiodlarna lever ju på det här och dom gör ju nytta och hjälper bönderna att få bättre skördar i och med att bina pollinerar bättre grödor då. Så bönderna är ju beroende av oss biodlare och våra bin.