EU röstar om omstridd upphovsrättslag

2:33 min

Tonläget har varit högt och lagförslaget har kallats både ”internets död” och ”konstens död”.

Ingen svensk EU-parlamentariker har varit för lagförslagen om upphovsrätt. Första gången parlamentet röstade, i juli, gick det dessutom inte igenom. Nu har de olika grupperna i EU-parlamentet skickat in tilläggsförslag i lagtexten och det är vad man röstar om i dag.

Max Andersson (MP) kommer att rösta på ett tilläggsförslag som han menar gör att artister får bättre betalt, utan att man behöver de "filter" som de befarat ska censurera innehållet.  

– De företag vars affärsmodell är att spela videor och musik, de ska vara tvungna att ha rättvisa licensavtal. I praktiken innebär det att Google och Facebook ska betala mer pengar till europeiska artister och skivbolag, säger Max Andersson.

Kritikerna till det här lagförslaget har varnat för att Youtube och andra ska tvingas ha så kallade uppladdningsfilter, ett program som skannar av sajten och letar efter upphovsrättsskyddat material, som musik till exempel. Men nu säger alltså Max Andersson att de har ett kompromissförslag som ska ge upphovspersoner bra möjlighet att teckna avtal med plattformarna, men utan filtren.

Den andra mest kontroversiella delen i lagförslaget handlar om så kallad länkavgift. Den innebär att sajter som förmedlar länkar till nyhetsartiklar ska betala en avgift till mediehusen. Det kommer Max Andersson däremot att rösta emot.

Just det här förslaget har engagerat väldigt mycket, parlamentariker har fått 10 000-tals mejl och berättat om att de aldrig tidigare mött ett sådant engagemang i någon enskild fråga. Samtidigt har det kommit rapporter om att de stora nätjättarna finansierar sajter som organiserar kampanjer mot lagen.

Sedan lagförslaget röstades ner i parlamentet i juli, har det kommit in över 250 ändringsförslag, och det är dessa som parlamentarikerna ska rösta om i dag.

Jytte Guteland (S) kommer, precis som Max Andersson, att rösta emot förslaget om den så kallade länkavgiften.

– Vi har tyckt att rapportörens förslag har varit för långtgående.

Det har varit uppskruvad debatt om lagen, har du någon tanke om varför det blivit så?

– Det är en kombination av att vi har starka ekonomiska intressen och såklart vanliga medborgare som värnar om sitt internet som de är vana att det fungerar. Sedan har vi rättighetshavare som har tagit foton, skrivit musik och som med fasa ser hur deras arbete förskingras utan att de får betalt.