Ensamkommande blir hemlösa

2:03 min

I väntan på att Migrationsöverdomstolen ska fatta beslut om gymnasielagen har många av de ensamkommande som väntar på besked inte rätt till bostad. I flera kommuner har det lett till en akut situation med hemlösa ungdomar.

– Ibland sover jag på gatan, ibland hos kompisar. Ibland på tåget, tunnelbanan. Det finns koloni, säger Shirmohammed, som är en av dem som inte har någonstans att bo. 

Koloniträdgård?

– Ja. Många gånger sover jag i koloni.

Kan du sova då? Somnar du?

– Nej inte nu, nu är vädret kallt.

Shirmohammed berättar att han tidigare bodde i ett familjehem i Stockholm men för ett par månader sedan förlorade han platsen och sedan dess har han varit hemlös. 

Och han är inte ensam.

Hittills har över 8 400 personer ansökt om uppehållstillstånd för att få studera på gymnasiet. Av dem har ungefär 5 000 hunnit få avslag på sin asylansökan i alla instanser och är därmed inte längre asylsökande utan tillståndssökande för gymnasiestudier. Det innebär att de inte längre har rätt att bo i Migrationsverkets boende.

Eftersom de inte har uppehållstillstånd är kommunen inte heller skyldig att hjälpa dem med boende.

– Huvudspåret är att man i första hand ska lösa sitt eget boende, om inte det går får man vända sig till Stadsmissionen, och i fall det absolut inte går, då får man självklart gå till Socialtjänsten som får göra en nödprövning enligt socialtjänstlagen, säger Veronica Wolgast, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholm stad.

I Kristinehamn har man gjort på ett annat vis. Trots att gruppen inte har rätt till det har kommunen öppnat ett boende åt gruppen efter att flera personer tältat i stan.

I dag bor 25 personer i boendet, säger Lars Nilsson som är socialdemokratisk ordförande i socialnämnden i Kristinehamn.

– I väntan på att de hittar någonstans att bo ställde vi i ordning det här boendet.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skriver i ett PM att det inte är helt klart vad som gäller gruppen tillståndssökande.

SKL:s bedömning är att gruppen inte har rätt till boende men att kommuner får hjälpa till om det finns skäl för det.

Hur många som faktiskt är hemlösa är det ingen som vet. Ekot har varit i kontakt med Stadsmissionen i Stockholm, Malmö och Uppsala och med frivilligorganisationen Agape i Göteborg – sammanlagt har de kontakt med hundratals ensamkommande som är hemlösa.

I Stockholm har Stadsmissionens fadderhemsverksamhet en kö på 40 personer, i Uppsala har man en kö på 145 personer och i Göteborg har Agape en kö på 72 personer. Det är personer som ibland bor hos kompisar, ibland på natthärbärge och ibland utomhus.

Situationen har uppstått i det vakuum som blivit då gymnasielagen underkänts i två migrationsdomstolar. Tidigast i slutet av september kan Migrationsöverdomstolen komma med besked men det kan ta betydligt längre tid eftersom frågan om gymnasielagen också ligger hos EU-domstolen som väntas ge besked om drygt ett år.

Varken Migrationsöverdomstolen eller Migrationsverket kan i dag svara på om man kommer invänta EU-domstolen innan man fattar beslut.