Psykologen: Var en god förebild för din stressade tonåring

5:41 min

Gymnasieelever känner sig allt mer stressade i skolan, rapporterar vi i dag. Psykologen berättar hur du som förälder kan föregå med gott exempel.

Idag har du kunnat höra om hur Ehrendsvärdska gymnasiet i Karlskrona vidtagit åtgärder för att få sina elever att känna sig mindre stressade.

Skolan försöker hjälpa eleverna genom att inte lägga så många större inlämningsuppgifter och prov under samma vecka och att utbilda eleverna i studieteknik.

Men hur kan man som förälder eller närstående hjälpa stressade ungdomar? Den frågan ställde vi till Johan Waara som är psykolog vid Uppsala universitet.

– Dels bör man titta på hur man som vuxen förebild beter sig. Är man superengagerad i massa föreningar utöver sitt heltidsjobb så skickar man signaler om att det är så man bör vara, säger han. 

Han menar inte att man inte avsäga sig alla intressen för att bli en bra förebild. 

– Även om man har ett späckat schema kan man kommunicera med sina barn om att vuxenvärlden ser ut på ett sätt och att samma saker inte gäller för barn.

Johan Waara tycker också det är väldigt viktigt att verkligen lyssna på sitt barn för att ta reda på vad som är orsaken till hens stress. Det kanske inte främst är skolan, utan alla aktiviteter runt om. 

– Sätt sen en rimlig nivå på vad som ska göras under en vecka och hur mycket plugg man ska hinna med, säger han.