Hamnblockad på Korsika bruten

I Frankrike sattes tidigt på lördagsmorgonen ett hundratal poliser in för att häva blockaden av hamnen Ajaccio på Korsika. På fastlandet inledde samtidigt säkerhetsstyrkor en liknande manöver för att häva spärrarna kring oljeterminalerna i Marseille.

I gryningen ryckte ungefär 150 kravallpoliser fram med stöd av pansarvagnar och helikopter för att flytta undan lastbilar och soptunnor, som de strejkande ställt upp för att blockera det enda fartyg som låg inne i hamnen Ajaccio. De 15 personer som gått strejkvakt under natten gjorde inget motstånd.

Samtidigt sattes säkerhetsstyrkor in på fastlandet för att häva blockaden av oljeterminalerna i Marseilles hamn.

Riktad mot färjebolag
Strejken riktar sig i grunden mot att det statliga färjebolaget SNCM ska privatiseras. I början av veckan kapade ett 30-tal sjömän en färja, men stoppades av helikopterburna säkerhetsstyrkor.

Konflikten trappades sedan upp till en del för att fyra av kaparna hölls kvar i häktet. En raketattack mot prefekturens kontor i Ajaccio och våldsamma upplopp skärpte läget rejält, varpå de fyra släpptes och regeringen lovade att 25 procent av färjebolaget ska förbli statligt.

Turister isolerade
5 000 turister är isolerade på Korsika och myndigheterna uppger att ön inte heller skulle klara försörjningen med basvaror många dagar till utan färjetrafiken.

Högste ansvarige på Korsika, Pierre-René Lamas, tror att allt lugnar sig nu. Men hamnarbetarna i Marseille fortsätter strejken, upprörda över polisens närvaro och för dem är konflikten inte alls över.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se