Diabas från Gylsboda ska smaksätta amerikansk öl

2:30 min

Skånsk diabas är just nu på väg till USA för att bli smaksättare av ett nytt öl på ett mikrobryggeri i Fairfield i Kalifornien.

Stenen är hämtad från Gylsboda sliperi sydost om Lönsboda.

Det är Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19 i Karlshamn som är på väg dit med stenprover. Han har ett samarbete med det amerikanska mikrobryggeriet och var på jakt efter något som kunde ge den nya ölen rätt sort "mineraltoner" när han fick höra talas om den nordostskånska diabasstenen.

– Visst är det spännande, säger konstnären Pia Lindberg på Gylsboda sliperi som tände på alla cylindar när hon fick höra talas om projektet.

Två prover har hon plockat fram. Ett som är mer slipat och ett som har en mer oslipad yta. Det är de som nu är på väg över Atlanten.

– Mikrobryggeriet ligger nära Napa Valley så man använder lite restprodukter från vinodlingen. Det är lite druvtoner i den också, berättar Pia Lindberg.