AFS-politiker företrädde asylsökande – nu kommer krav att hon stoppas

3:57 min

Nu riktas kritik mot flyktingadvokten Jessica Ohlson efter hennes framträdande vid främlingsfientliga Alternativ för Sveriges valmöte i Nyköping.

Jessica Ohlson från Nyköping är partisekreterare för det främlingsfientliga partiet Alternativ för Sverige, som bland annat vill ompröva samtliga uppehållstillstånd som beviljats efter år 2000 och skapa en ny myndighet, ett återvandringsverk för att påskynda utvisningarna.

Samtidigt har Ohlson under flera år fått uppdrag från Migrationsverket att företräda asylsökande. 

Enligt Migrationsverket har Jessica Ohlson varit ombud för 27 asylsökande, samtliga ensamkommande ungdomar, varav 13 har fått avslag i första instans på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Nu kommer krav på att Ohlson inte ska få företräda fler asylsökande och att de tretton som fått avslag ska få en ny chans.

 – Jag tycker att det är fruktansvärt. När det kommer någon och söker asyl i Sverige, då ska denne ha rätt till en rättssäker asylprövning. Och det ska inte finnas några tveksamheter om det. Och när det gör det då måste man höja rösten och säga att nu är det nog, säger Martina Hallström, gruppledare för Centrepartiet i Nyköping.

Men Jessica Ohlson, som säger att hon håller på att avveckla sitt engagemang som flyktingadvokat, menar att hennes uppdrag som flyktingadvokat inte påverkats av hennes politiska uppfattning, och att det inte finns några skäl att ge de 13 en ny prövning.

– Som jurist så tillämpar jag den lag som finns, och som politiker vill jag stifta nya lagar, så jag har inga problem alls att skilja på politik och juridik, säger Jessica Ohlson.

Men var det inte ganska grova generaliseringar ni gjorde er skyldiga till på ert valmöte?

– Nej, det skulle jag verkligen inte säga. Vi förespråkar en återvandring av dem som inte kunnat anpassa sig till Sverige. Det finns ingen anledning att de ska vara kvar här, säger hon.

Men kan den här inställningen ändå inte ha påverkat ditt arbete?

 – Nej, absolut inte. Det är inga problem för mig att skilja på politik och juridik, säger Jessica Ohlson.