Flaxande robot förklarar bananflugans flykt

2:24 min

Forskare i Nederländerna har lyckats skapa en flaxande robot som härmar bananflugornas sätt att flyga. Det ledde till oväntad kunskap om flugornas manövrerande.

En bananfluga är en mycket skicklig flygare i all sin litenhet. Den kan stå still i luften och mycket snabbt kasta sig iväg åt sidan i en sväng.

Om vi hann och hade nog skarpa ögon skulle vi se att den styr sin kropps rörelser i tre dimensioner och att den girar åt sidan, rollar och loopar. Men för att göra de riktningsförändringarna verkar bananflugan bara behöva göra två aktiva rörelser – och den tredje kommer på köpet.

Det kom forskarna på när de styrde sin flygande robot i två rörelseriktningar och fick en tredje av bara farten, med hjälp av aerodynamiken. Det berättar Matej Karásek, huvudförfattare till studien som publiceras i Science.

– Vi programmerade roboten att röra sig runt två axlar, men sedan rörde den sig ändå runt den tredje också. Så tror vi att det är för flugorna också, säger han.

Den flygande roboten har två vingpar, där varje vinge med en styv bom i överkanten och en fladdrande plastduk under, kan slå tretton gånger i sekunden.

Det inbyggda batteriet håller den i luften i fem minuter och kan ta den en kilometer. Det gör att man hinner studera manövrerna noggrant, särskilt inspelat i slowmotion. 

Och bortsett från att visa hur bananflugor, myggor, kolibrier och fladdermöss flyger kan den här sortens drönare också göra nytta i framtiden, menar Matej Karásek.

Prototypen väger knappt mer än en tablettask, men kan faktiskt bära en kamera som kan strömma video. Mindre drönare skulle därför kunna göra nytta när farliga miljöer ska genomsökas.

Och programmerade i svärmar kunde små flygande robotinsekter hjälpa till med pollinering i jordbruk i stället för bin som blir allt mer sällsynta, menar Matej Karásek.

 

Referens: Karásek, M et al. A tailless aerial robotic flapper reveals that flies use torque coupling in rapid banked turns, Science, DOI: 2018 10.1126/science.aat0350

Se roboten i slowmotion här nedan