Professor på Mittuniversitetet stängs av efter grova anklagelser

1:31 min

Mittuniversitetet har stängt av en professor efter att en anställd har framställt grova anklagelser mot professorns agerande. Även en lektor på universitetet utreds för liknande agerande.

– Dom här anklagelserna är såpass allvarliga att vi har ansett det nödvändigt att stänga av professorn i avvaktan på en utredning via Statens ansvarsnämnd och sedan kommer vi själva att utreda lektorn, säger Arne Wahlström, chefsjurist på Mittuniversitetet. 

Mittuniversitetet har polisanmält professorns och lektorns agerande. Arne Wahlström vill inte gå in på vad personerna har gjort, på vilken ort de arbetar eller vilka brottsmisstankar som är riktade mot dem. 

 – Jag kan inte kommentera särskilt mycket om det här utan jag kan bara säga att det är en medarbetare som har anmält professorn och lektorn och vi ser allvarligt på det här, säger Arne Wahlström. 

Hur drabbar det här studenterna? 

– Det  blir alltid någon form av konsekvenser när någon inte är på plats. Men ambitionen från avdelningens sida där det här har hänt är att åstadkomma så lite störningar som möjligt för studenterna. Inställda kurser räknar jag inte att det kommer bli. Utan man ersätter med andra lärare som tar över de kurserna, säger Arne.