Venezuela hoppas på lån från Kina

1:35 min

Venezuelas president Nicolás Maduro landade igår kväll i Peking för ett fyra dagar långt statsbesök.

Venezuela hoppas få ett lån på 5 miljarder dollar av Kina för att undvika en förestående statsbankrutt.

– Kina är vår storebror. Jag kommer känna mig mycket lycklig när jag träffar president Xi Jinping i morgon, sa Venezuelas president Nicolás Maduro när han igår kväll landade i Peking för ett fyra dagar långt statsbesök.

– Det här är början på en ny era i relationerna mellan Kina och Venezuela, sa Maduro.

Maduro hoppas kunna åka hem på söndag med ett nytt kinesiskt lån på 5 miljarder dollar – pengar som Venezuela är i akut behov av.

Färska siffror visar att 61 procent av venezolanerna nu lever i extrem fattigdom och över hälften av barnen är undernärda. Tusentals människor lämnar landet varje dag i jakt på mat och arbete utomlands. Samtidigt har Venezuela ställt in betalningarna på många av sina lån och omstrukturerat andra, som skulden man redan har till Kina på 20 miljoner dollar.

Valutareserven är historiskt låg och det ryktas om en förestående statsbankrutt. De inställda betalningarna i kombination med amerikanska sanktioner gör det omöjligt för Venezuela att få nya lån på marknaden – därför är Kina en särskilt viktig allierad.

Venezuelas oljeproduktion har minskat kraftigt de senaste åren till följd av dåligt underhåll, och den venezolanska regeringen hoppas nu att kinesiska investeringar i oljeindustrin ska öka produktionen.

Den venezolanska oppositionen är mycket kritisk till att kineserna fortsätter hålla Nicolás Maduro under armarna och kallar lånen för olagliga. De varnar också för att Kina ges alltför stor makt över Venezuelas råoljereserver, som är världens största.