Tyskland: Säkerhetspolischef anklagas för högerextrem agenda

1:46 min

I Tyskland har en infekterad strid om chefen för säkerhetspolisen vållat en ny konflikt inom koalitionsregeringen. Socialdemokraterna kräver nu hans avgång efter kontroversiella uttalanden om de högerextrema demonstrationerna i staden Chemnitz.

Det är inte första gången chefen för säkerhetspolisen, Hans-Georg Maassen, väcker uppseende. Kritikerna hävdar att han driver en egen politisk agenda, nära Alternativ för Tyskland.

Den här gången gäller det hans ifrågasättande av att det skulle ha förekommit hetsjakt mot personer med utländskt utseende vid de demonstrationer som högerradikala grupper kallade till efter mordet på en tysk man i Chemnitz, som två unga utländska män misstänks för.

Därmed undergrävde han inte bara bildbevis, vittnesmål och polisens egen dokumentation, utan också den kritik som förbundskansler Angela Merkel och många andra uttryckte efter händelserna i Chemnitz.

Att Maassen uttalade sig i boulevardtidningen "Bild Zeitung" istället för att informera sina överordnade, inrikesministern eller Merkel om varför han gjorde en helt annan bedömning, det har spätt på irritationen ytterligare.

Inrikesminister Seehofer har fortsatt förtroende för säkerhetspolischefen och har förklarat att han inte ser någon anledning att flytta på Maassen. Det kräver däremot koalitionspartnern i regeringen, Socialdemokraterna.

Ledarna för de tre koalitionspartierna samlades till krismöte på torsdagskvällen utan att fatta något beslut i saken. Det sköts upp till ett nytt möte på tisdag. Det är den andra större krisen i den redan bräckliga regeringen som bara har ett halvår på nacken.

Även inrikesministern Horst Seehofer, ledare för de bayerska kristdemokraterna CSU, står under hård kritik för illojalitet mot förbundskanslern och för att sätta sina egna och sitt partis intressen främst.

I delstatsvalet i Bayern om en månad väntas CSU göra ett av sina sämsta val. Då tror flera bedömare att också säkerhetspolischefens beskyddare Seehofer kommer att sitta löst.