Sporten P4 Kalmar

Många nya i Mattias Karlins lagbygge: "Är som en stor familj"

2:51 min

Efter ett tungt fjolår är det ett bottentippat Västerviks IK som inleder klubbens tredje säsong i hockeyallsvenskan.

Efter den lyckosamma kvalserien i våras lyckades Västerviks IK kvala sig kvar efter en säsong som blev tuff både sportsligt och ekonomiskt. 

Tränaren Mattias Karlin, som fick sparken från Mora IK, kom tillbaka till klubben i säsongens slutskede och fixade nytt allsvenskt kontrakt.

VIK har nu ett nästintill helt nytt lag att ställa på benen. Inklusive en ny assisterande tränare i Mikael Johansson som också assisterade VIK-tränaren under sejouren i Mora.

Bland många tunga spelartapp märks lagkaptenen Dan Pettersson och Oskar Drugge som bägge har gått till SHL och dessutom poängsprutan Victor Öhman som lämnat för länskollegan IK Oskarshamn.

– Det ska nog gå att ordna till det även om vi har mycket nytt, säger tränaren Mattias Karlin.

Även han har märkt av det tuffa ekonomiska fjolåret när de rekryterat nya spelare. Listan över tillskott innehåller bland annat tre amerikaner, två kanadensare och en tjeck.

– Vi får hålla i pengarna och värva smart. Vi ligger där nere ekonomiskt, men vi vill inte ligga där rent sportsligt, säger Karlin som hittills tycker Jens Holmström (Troja/Ljungby), Emil Alba (Modo) och Alexander Lindqvist-Hansen (Troja/Ljungby) varit tre av flera positiva nyförvärv så här långt.

Västerviks IK tippas av många att hamna långt ner i tabellen, och är till och med tippat sista av flera, men Mattias Karlin stressar inte upp sig över det.

– Det är tredje året på raken som vi får skvalpa på där nere enligt experterna. Jag kan förstå det, vi har många unga grabbar som inte spelat på den här nivån och många utlänningar. Experterna har inte koll på vad vi tagit in.