Kritik mot internationella mediers bevakning av svenska valet

2:57 min

Felaktigheter och sensationslystnad. Den internationella mediebevakningen av det svenska valet får kritik på flera håll och bilden som gavs diskuteras nu i utländska medier.

James Savage, grundare av den engelskspråkiga internettidningen the Local i Stockholm har bevakat Sverige i många år och han är kritisk till hur många internationella medier rapporterade om det svenska valet.

– Jag har varit ganska kritisk till hur de bevakade valet. De hade en färdig berättelse. De ville länka det svenska valet till Trump, brexit och Marine Le Pen och de ville ha samma berättelse här. De ville prata om bilbränder och koppla ihop det med migrationsfrågan för det var sexigast för dem. Det tycker jag gav en missvisande bild av hur valrörelsen såg ut, säger James Savage.

Vinster i välfärden var inte lika häftigt att rapportera om till exempel, poängterar James Savage. Den internetbaserade tidningen The Local med nyheter på engelska om Sverige har också utgåvor i flera andra länder. Vi ses på redaktionen i Stockholm, Savage har också arbetat på BBC. Det här det fjärde svenska valet han bevakar. Han tycker att valet var betydligt tristare än den omvälvande bilden utländska medier gav.

– Det var mycket tråkigare än den sexiga bilden som målades upp. Det handlade mycket om regeringsfrågan, hur man kommer bilda regering, kanske över blockgränsen, om partierna kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Så handlade det om väldigt banala frågor, som sjukvård och skola. Migration och integration också, men inte bara, säger James Savage.

Det var missuppfattningar om det svenska valsystemet och opinionsläget. The Guardian, New York Times och Newsweek är bland de medier som fått kritik på olika håll.

– Jag hittade väldigt många fel. Jag såg till exempel rubriker i Newsweek om att Sverigedemokraterna antagligen skulle få en majoritet efter valet och det var ingen mätning som visade det, säger James Savage.

Också The Economist har kritiserat brittiska och amerikanska medier med en "kick - och klickjournalistik" där högerpopulismen i Europa blir till underhållning.

– Ett problem med bevakningen av Sverige är att antalet fasta korrespondenter minskat här, säger James Savage.

Han beskriver så kallade fallskärmsjournalister som landade här några dagar före valet under press från redaktioner med snäv ekonomi.

– De kom ned ett par dagar före valet, tittade runtomkring sig, förstod inte vad det stod i svenska tidningar eftersom de inte läser svenska. Och de försökte skriva en artikel utifrån de källor de pratade med, säger James Savage på The Local. 

Han betonar att det inte går att hämta in den långvariga kunskapen en journalist har som bor i landet.