Riksdagsvalet är nu färdigräknat

2:51 min

Mandaten efter sluträkningen är 144-143 till de rödgrönas favör, SD får 62 mandat.

Siffrorna står fast, menar Anna Nyqvist, kanslichef på valmyndigheten som presenterar dem idag.

Länsstyrelserna i Västra Götaland och Stockholm har jobbat hela natten med att räkna och registrera de sista rösterna. Cirka 36.000 röstmottagare har arbetat under valet.

På frågan varför räkningen tagit sådan tid, svarar Anna Nyqvist att det varit många nyheter i form av lagändringar då det gäller exempelvis ambulerande röstmottagare, skärpta krav på utbildning av röstmottagare och annat som påverkat tiden.

Under valnatten ogiltigförklarades drygt 25 000 röster, varav 22 000 blivit giltiga i den slutliga räkningen. Det sist fördelade mandatet fick liberalerna  men deras försprång till moderaterna har krympt i slutresultatet, säger Svante Linusson, som är professor i matematik och sakkunnig i Valnämnden:

– Om man tittar på det allra sista mandatet som tillfaller liberalerna, så håller de undan med 204 röster från moderaterna, som ligger närmast att ta det här sista mandatet. I den preliminära räkningen var det drygt 700 röster, så det har ju ändrats 500 röster till liberalernas nackdel i den slutgiltiga räkningen, säger Linusson.

Nu löper en överklaganstid fram till 26 september då man kan överklaga till valprövningsnämnden, som fram till helgen fått in 400 överklaganden. Det är rekordmånga menar valprövningsnämnden som vid förra valet haft ett hundratal och initialt, sedan starten 1975, haft 10-15 överklaganden vid varje val.

Tommy Möller, professor i statskunskap menar att många av partierna är genomgående besvikna. SD som gick fram fem procentenheter sedan förra valet, hade bespetsat sig på att få betydligt högre siffror, C som också ökade, hade hoppats på tvåsiffrigt resultat. Av de partier som förlorat fick S en uppryckning de sista veckorna.

Vem som ska bli statsminister blir den svåra frågan, många har försökt vinna tolkningsföreträde menar Tommy Möller. Socialdemokraterna har som argument att de är största parti, alliansen menar att de är större än S vilket de är och större än nuvarande regeringen S + MP.

Men nu gäller det att komma ur låsningen, man måste kliva upp ur skyttegravarna och prata med varandra förutsättningslöst, menar Tommy Möller. Man kan komma in i en situation där det blir ett extravalsläge.

För valmyndigheten återstår nu att kontrollräkna landstings- och kommunvalresultaten. 

 

Och så här ser det kontrollräknade resultatet ut:

S: 28,26 procent

MP: 4,41 procent

V: 8,0 procent

M: 19,84 procent

KD: 6,32 procent

C: 8,61 procent

L: 5,49 procent

SD: 17,53 procent

Valdeltagande 2018: 87,18 procent

Valdeltagande 2014: 85,81 procent

Källa: Valmyndigheten