Tusentals ton privata äpplen ruttnar bort i onödan

1:46 min

Det är gott om äpplen i år och just nu ruttnar tusentals ton med äpplen bort i våra trädgårdar för att ingen har tid att hand om dem.

Men även ruttna äpplen kan komma till nytta. På Sysav samlar man in frukt på sina avfallsanläggningar fram till den 21 oktober.

– Det är framförallt fallfrukt vi tar hand om, berättar Sysavs kommunikationschef Gunilla Carlsson.

Där förvandlas fallfrukten till biogas och gödsel precis som det organiska material avfallsbolaget får in via de bruna påsarna.

Är äpplena ännu kvar på träden finns alltid möjligheten att dela med sig till andra som vill ha och har tid att ta hand om frukten.

Det finns olika facebookgrupper som sysslar med att förmedla sådana kontakter och organisationen Äkta vara driver Fruktförmedlingen som är en slags karta där man knyter samman dem som har för mycket frukt med dem som vill ha.

 – Det som slängs i svenska trägårdar är mer än dubbelt så mycket som den totala importen av äpplen i landet, säger Björn Bernhardsson som är verksamhetschef på Äkta vara.

Han gläds åt att det numera finns svenska äpplena i butikerna en stor del av året. Men ser att också frukten som blir över i våra trädgårdar skulle kunna göra nytta på fler sätt.

– Det skulle kunna säljas i butikerna, eller användas i skolor, på olika typer av boenden för äldre och många andra ställen - så det finns mycket kvar att göra, menar han.