Fartyg återupptar räddningen av migranter på Medelhavet

2:06 min

Ingen frivilligorganisation varit på plats på internationellt farvatten i området sen 26 augusti, delvis därför att Italien och Malta inte tillåter organisationerna att släppa i land migranter som räddats från att drunkna.

Men i helgen lämnade fartyget Aquarius Marseilles hamn för att åter delta i sökandet och räddningen av flyktingar och migranter på Medelhavet. 

Fartyget väntas komma fram i morgon till farvattnen utanför Libyens kust, där gummibåtarna med flyktingar och migranter kommer. På flera veckor har inte någon frivilligorganisation varit där, utan libysk kustbevakning patrullerar och för tillbaka människor som försöker lämna Libyen.

I Libyen har skottlossningar och strider blossat upp den senaste tiden och alla parter är ense om att förhållandena där är både vidriga och mycket farliga för flyktingarna och migranterna, men Italiens och EU:s politik är att helst ingen ska nå Europa.

Dramatiskt större andel av migranterna som ger sig ut på Medelhavet omkommer numera, rapporterade FN för någon vecka sedan. I år har 1 av 18 migranter drunknat, jämfört med 1 på 42 förra året.

Aquarius heter numera Aquarius 2 och går under Panamaflagg sedan Gibraltar drog in registreringen. Andra frivilligorganisationer ligger fast med sina båtar på Malta med liknande strider om flaggningen. Frivilligorganisationerna är inte välkomna på Medelhavet - åtminstone inte av Italien och Malta.

Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR stod de för närmare 40 procent av räddningsaktionerna tidigare i år, men på försommaren beslöt Italiens inrikesminister Matteo Salvini att Aquarius med 237 personer ombord inte fick lägga till i italiensk hamn eller återgå till hemmahamnen Catania på Sicilien och Malta sa senare också stopp.

Aquarius, som drivs av organisationerna Läkare utan gränser och SOS Méditerranée, vet inte vilken hamn de kan återvända till med eventuella människor som de kommer att rädda, men har ändå gått ut.