Terrordrabbade kan få ersättning av lastbilens försäkringsbolag

1:01 min

Efter terrordådet på Drottninggatan förra året har drygt 150 personer sökt ersättning för olika skador hos försäkringsbolaget där den lastbil som användes vid attentatet är försäkrad.

Moderna försäkringar, där lastbilen var försäkrad, uppger att man fått in ett 150-tal ärenden som främst rör personskador och en del sakskador.

Eftersom det var en lastbil som användes vid terrordådet i april förra året kan de som drabbats ha rätt till ersättning enligt trafikskadelagen och den ska då betalas ut av försäkringsbolaget som försäkrat lastbilen. Det kan till exempel handla om ersättning för personskador, förlorad inkomst och bestående men.

Enligt lagen krävs att skadan ska ha uppkommit till följd av trafik. Moderna försäkringar gör nu en individuell bedömning i alla ärenden.

Av de som drabbades i terrordådet var det många som inte fick några fysiska skador av lastbilen och här har försäkringsbolaget i vissa fall gett avslag på ersättning.

– Då är det en bedömning som man gör på samma sätt i det här fruktansvärda dådet som i en trafikolycka, för trafikskadelagen gör då ingen skillnad. Den ersättning som vi lämnar är trafikskadeersättning och då är det så att då får man ersättning för personskador och sakskador till följd av trafik, säger Fredrik Lihammer, skadechef på Moderna försäkringar.

De drabbade kan också söka ersättning hos Brottsoffermyndigheten. Som Ekot rapporterat tidigare har det dit kommit ett 30-tal ansökningar om ersättning, bland dem finns personer som fått avslag från försäkringsbolaget.