Intervjuades var och en för sig – positionerna står fast

12 min

Under måndagen medverkade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och Socialdemokraternas Anders Ygeman i P1-morgon. De medverkade var och en för sig – och positionerna står fast i regeringsfrågan.

Morgonen efter att valresultatet fastställts finns fortfarande ingen öppning till hur en kommande regering kan komma att se ut.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman betonade när han medverkade i P1-morgon att det är Socialdemokraternas Stefan Löfven som ska bilda regering.

– Valresultatet är i grunden ganska tydligt. Socialdemokraterna är det största partiet, det rödgröna blocket är det största blocket. Vi har sagt redan före valdagen att även om vi blir det största blocket vill vi försöka hitta en regering över blockgränsen.

Vad talar för att ni kan få till stånd ett sådant samarbete?

– I och med att det rödgröna blocket är större och att både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) har varit tydliga med att de inte vill ingå i en alliansregering om det blocket är mindre.

Även Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, frågades ut i P1-morgon. Han håller fast vid linjen om att alliansen är det enda regeringsalternativet.

– Om man tittar på valresultatet kan man konstatera att det finns ett färdigt regeringsalternativ och det är alliansen. Det samlar drygt 40 procent av valmanskåren.

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln var rubriken att Gunnar Strömmer och Anders Ygeman "inte ville mötas". Det gav en felaktig bild av att partierna uttryckligen ställt krav inför sin medverkan. I en uppdatering har vi förtydligat både rubrik och ingress.