Ramberg: Alliansen har inget att förlora

3:35 min

Troligen startar inga seriösa regeringsförhandlingar förrän riksdagen har röstat om Ulf Kristersson ska bli statsminister. Alliansen har inget att förlora på att köra sitt alternativ i botten, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg.

På måndag samlas riksdagen och väljer en ny talman. Det mesta talar för att alliansen - efter att tillsammans med SD ha avsatt Löfven - håller ihop tills den nya talmannen föreslagit Ulf Kristersson som statsminister för en alliansregering.

Det kan sluta på två sätt.

Alliansens optimister tror att Sverigedemokraterna inte orkar stoppa Kristersson eftersom det skulle kunna tolkas som ett stöd till Stefan Löfven. I så fall kan alliansen ta över regeringsmakten och regera åtminstone ett par månader, tills det är dags att rösta om budgeten.

Det troligaste är dock att riksdagen säger nej till Ulf Kristersson. Både Jimmie Åkesson och SD:s gruppledare Mattias Karlsson har senast i helgen förklarat att de inte släpper fram någon statsminister som inte gör politiska eftergifter för Sverigedemokraterna. Karlsson har bland annat preciserat det till att en ny regering ska driva Moderaternas invandringspolitik. Centern och Liberalerna kommer inte att vilja tillmötesgå SD:s krav.

Om SD i det läget ändå släpper fram alliansen har de blivit den dörrmatta de lovat att inte vara.

Jimmie Åkesson har dessutom uttryckligen begärt att Ulf Kristersson ska spräcka alliansen och göra sig av med C och L. Genom att rösta nej till Kristersson som ledare för en alliansregering har SD gott hopp om att åstadkomma just detta. De vill ju se en regering där Kristersson lutar sig på SD och KD i stället.

När alliansen säger att Jimmie Åkesson inte vågar rösta nej eftersom det i praktiken vore att hjälpa Stefan Löfven bortser de ifrån att Åkesson kan stoppa både Löfven och Kristersson. Så länge de andra partierna delar upp sig i block och inget av dem vill bjuda SD på politiska eftergifter kan Sverigedemokraterna driva saken ända fram till extraval. Ett extraval som de glatt berättar att de gärna går in i.

Normalt skulle en talman inte lägga fram ett förslag till statsminister utan att vara säker på att förslaget accepteras av riksdagen.

Men den här gången kan det bli annorlunda. När Stefan Löfven röstats bort ska talmannen överlägga med alla partiledarna. De tre rödgröna kommer då att föreslå Löfven, de fyra borgerliga Kristersson medan Sverigedemokraterna troligen inte ger talmannen något klart besked. Jimmie Åkesson säger nog som han sagt hittills: Den som vill bli statsminister behöver prata med oss och den chansen finns ända fram till omröstningen.

Därför kan talmannen tvingas lägga fram ett förslag till statsminister utan att vara säker på hur det går. Är Löfven redan avsatt av riksdagen blir det rimligen Ulf Kristersson.

Dessutom kan talmannen se det som en fördel att pröva Ulf Kristerssons namn även i ett osäkert läge.

Det kan vara enda sättet att knyta upp de låsta positionerna. Ett nej till Ulf Kristersson tvingar partierna att tänka nytt.

Så varför vill alliansen ändå driva frågan i botten? Därför att allianspartierna inte vill spräcka sig själva.

Om alliansen spricker ska det inte vara alliansens eget fel. Det ska vara någon annans.

De borgerliga partiledningarna vill kunna säga till sina väljare att de gjort allt för att uppfylla sina vallöften men att Sverigedemokraterna stoppar dem eller att SD och S tillsammans stoppar dem.

Det är troligen först då de vågar pröva andra vägar. Först då kan Moderaterna och Kristdemokraterna rättfärdiga att försöka gå vidare utan C och L. Och först då kan Moderaterna rättfärdiga att samtala med Sverigedemokraterna om politikens innehåll.

Då kan också Liberaler och Centerpartister lämna sina utfästelser i valrörelsen. Frågan är vilka utfästelser de väljer att överge, det om att inte släppa fram en regering stödd på SD eller det om att inte hjälpa Socialdemokraterna att regera vidare.

Här kan Centern och Liberalerna komma att gå olika vägar. Det är inte troligt att Liberalerna släpper fram en KD-M-regering stödd på Sverigedemokraterna. Hur Centern gör är mera osäkert. Och Centern kan ensamt avgöra saken.

Det troliga är alltså att både Löfven och Kristersson måste stoppas i riksdagen innan partierna är beredda att gå in i seriösa regeringsförhandlingar.