Flera döda i våldsamheter i Addis Abeba

2:00 min

I Etiopien har polisen nu gripit över 200 misstänkta efter våldsamheterna i huvudstaden i helgen. Över 20 personer dödades i Addis Abeba i vad vittnen beskriver som organiserade attacker på flera av stadens minoriteter.

Idag fylls gatorna i Etiopiens huvudstad Addis Abeba av upprörda invånare som demonstrerar mot våldet, och på lokal TV gråter anhöriga till helgens många dödsoffer, och anklagar myndigheterna för att inte kunna skydda dem.

Addis Abeba är en mångkulturell stad med invånare från alla Etiopiens många etniska grupper, men staden är helt omgiven av oromo-land, och friktionen mellan stad och landsbygd, oromofolket och andra minoriteter har länge pyrt i stadens utkanter.

I helgen urartade en lokal konflikt, och slutade med att lynchmobbar av oromoungdomar attackerade flera andra etniska minoriteter och brände ner hus i huvudstadens nordvästra utkanter, och minst 23 människor dödades.

Attackerna skedde samtidigt som centrala Addis Abeba fylldes av firande oromos som välkomnade ett tidigare förbjudet oppositionellt oromoparti hem efter decennier i exil.

Etiopen, som just nu genomgår en våg av demokratiska reformer och ökat utrymme för politisk opposition, initierade av landets nye oromo-ledare Abey Ahmed, balanserar alltså samtidigt på en tunn linje av spänningar mellan olika etniska grupper.

Spänningar som nu gör sig påminda i takt med att regimens järngrepp om landets politiska opposition lättas. Inte minst en stark oromo-nationalism – den våg av protester mot regimen som bar fram landets nye ledare och la grunden för de demokratiska reformerna. Men – som helgens våldsamheter visar – också mycket väl kan bli ett av Abey Ahmeds största problem.