Norska laxodlingar hotar räkor

2:21 min

Norge exporterar lax som aldrig förr. Samtidigt kommer förnyad forskningskritik mot hur norsk laxodling påverkar miljön negativt.

– I augusti hade vi all time high på exporten, på 100 000 ton, säger Tove Sleipnes, kommunikationsansvarig på Norges Sjømatsråd, som marknadsför norsk fisk och skaldjur i världen.

Odlad lax är en växande mångmiljardindustri i Norge. 100 000 ton lax motsvarar ett exportvärde på 6 och en halv miljard svenska kronor på endast en månad. Nästan fem procent av den norska augustilaxen hamnade på den svenska marknaden.

Sedan 2016 har världsmarknadspriset på lax varit ovanligt högt.

– Vi har väldigt goda marginaler i laxindustrin i dag. Vi får hoppas att konsumenterna inte blir skrämda av för höga priser, säger Gunnar Guðmundsson på laxodlingsföretaget Cermaq till Ekot.

Fast trots god lönsamhet sliter norsk laxindustri fortsatt med problem, framför allt med parasiten laxlus som äter sig in i fiskens skinn och kan döda laxen.

För att bekämpa laxlus använder branschen bland annat blekningsmedlet väteperoxid. Mellan 2014 och 2017 spreds totalt över 100 000 ton av den här kemikalien på laxodlingar i norska fjordar, och ny forskning tyder på att även mycket låga doser av väteperoxid dödar räkor i havet, rapporterar radio- och tv-bolaget NRK.

Flera personer i den norska laxindustrin ser de preliminära forskningsresultaten som överraskande tydliga, vilket kan leda till ett förändrad bruk av väteperoxid.

– Det är inget tvivel om att denna rapport kommer få konsekvenser för framtida bruk, säger Tove Sleipnes på Norges Sjømatsråd.

Konsekvenser i form av att man slutar med det helt och hållet, eller?

– Ja, att man ser på mängden, att man ser på sättet det används och självklart om det att finns en produkt som kan ersätta detta.