Erdogan och Putin överens om Idlib

2:00 min

Hotet om en omedelbar storoffensiv mot Idlib i Syrien tycks vara avvärjt för tillfället. Turkiet och Ryssland har kommit överens om att skapa demilitariserade zoner mellan rebeller och regeringsstyrkor i Idlibprovinsen i Syrien. Det sa de båda presidenterna efter ett möte i Ryska Sochi i dag.

Uppemot 20 kilometer breda buffertzoner mellan syriska regeringsstyrkor och rebeller i Idlib. Alla tunga vapen kommer att dras tillbaka från zonerna och det som Rysslands president Vladimir Putin kallar "radikalt orienterade rebeller" kommer att tvingas bort från zonen. Dit räknas bland annat al-Qaidaanknutna rebeller, som i dag står för omkring 60 procent av rebellstyrkan i Idlibprovinsen.

Övervakningen av den demilitariserade zonen kommer att koordineras mellan Ryssland och Turkiet, och buffertzonen kommer att vara inrättad senast den 15 oktober.

Som för att understryka överenskommelsen sa den ryska försvarsministern att det inte kommer att bli någon militär offensiv i Idlib av de syriska regeringsstyrkorna och deras allierade.

Den syriska regeringen har ännu inte uttalat sig men har tidigare sagt att man till varje pris vill rensa provinsen från terrorister. Men president Putin sa på en presskonferens att man har den syriska regeringens stöd.

Det är tydligt att Turkiet lyckats övertala Ryssland om en mildare linje i Idlib. Turkiet har hävdat oro över de civilas situation vid en eventuell offensiv men har samtidigt intressen i provinsen. Turkiet har både militär närvaro där och har stöttat rebellgrupper i Idlib.

Det akuta krigshotet mot Idlib tycks alltså vara över men det är ännu oklart vad som ska hända med alla oppositionella i provinsen däribland ca 10,000 jihadister. Både den syriska regeringen och Ryssland har tidigare med emfas sagt att den syriska regeringen är de enda som har laglig rätt att kontrollera Idlib.

För tillfället kan dock tre miljoner civila andas ut.