Polens rättsliga råd lever inte upp till kraven

1:34 min

Det europeiska nätverket för domstolsadministrationer, ENCJ, stänger av sin polska medlem för att kunna garantera sitt oberoende. Beskedet kommer precis innan EU:s ministrar på nytt ska diskutera brister i det polska rättsväsendet.

Polens nationella rättsliga råd, KRS, som ska säkerställa domstolars och domares oberoende i landet lever inte längre upp till de europeiska kraven på oberoende. Det säger det europeiska nätverket för domstolsadministrationer, ENCJ, i ett pressmeddelande.

Medlemmarna i nätverket måste vara oberoende och inte påverkas av lagstiftare och politiker. Och efter att ha granskat KRS beslutade generalförsamlingen på ett extrainsatt möte idag att stänga av den polska medlemmen.

Det innebär att Polens rättsliga råd, som är en av grundarna i det europeiska nätverket, förlorar sin rösträtt inom organisationen.

ENCJ pekar på flera brister i det polska rättsväsendet, däribland en lag som gör att nya medlemmar i KRS inte längre utnämns av nuvarande medlemmar utan av landets parlament. Liksom att domare i högsta domstolen tvingats pensionerna sig mot sin vilja, däribland ordföranden som dock i protest har fortsatt att gå till jobbet.

Beskedet från det europeiska nätverket kommer precis innan Polens rättsväsende ska diskuteras på EU-nivå. Medlemsländernas EU-ministrar ska i morgon tisdag fortsätta sin formella granskning av landet och utkräva svar från sin polske kollega i en utfrågning.

En liknande utfrågning skedde i juni, utan önskat resultat. Sveriges EU-minister Ann Linde sa i Riksdagens EU-nämnd i förra veckan att läget för rättsväsendet i Polen snarare har försämrats.

– Det har ju blivit värre sedan förra utfrågningen, så jag tror att många länder kommer att kräva betydligt mer omfattande svar från Polen, säger EU-minister Ann Linde.