Ungerns regering anklagas sälja uppehållstillstånd till ryssar

2:42 min

Oppositionen i Ungern anklagar sin regering för att riskera landets säkerhet genom att sälja ungerska uppehållstillstånd till inflytelserika ryssar.

En av ryssarna som på senare år ska ha fått uppehållstillstånd i Ungern är Andrej Narysjkin, son till Sergej Narysjkin, det ryska parlamentets tidigare talman som nu är chef över den ryska statens utlandssäkerhetstjänst, SVR.

En annan är affärsmannen Dmitrij Pavlov – känd bland annat för den skottlossning, med dödlig utgång, som utbröt på hans 50-årsfest i Moskva förra året. Enligt ryska medier har Pavlov sedan länge kopplingar till organiserad brottslighet.

Uppgifterna kommer från en granskning gjord av två ungerska nyhetssajter, inriktade på grävande journalistik, tillsammans med den välkända ryska tidningen Novaja Gazeta. Ryssarna som de namnger ingår i den grupp av runt 20 000 utlänningar som fått ungerska pass i det program som pågick mellan 2013 och 2017 och där uppehållstillstånd gavs i utbyte mot ekonomiska investeringar i Ungern.

Programmet har fått kritik från landets opposition för bristande insyn och de senaste uppgifterna har nu fått delar av den ungerska oppositionen att slå larm och kräva ett möte i parlamentets nationella säkerhetskommitté.

– Samtidigt som den ungerska regeringen lagstiftar mot invandring har man sålt tusentals livslånga uppehållstillstånd till personer som till och med har kriminell bakgrund, säger Márta Demeter, parlamentsledamot för oppositionspartiet LMP.

– Vi vet inte vilka de här personerna är eller vilka syften de har och de utgör därför en potentiell säkerhetsrisk inte bara för Ungern utan för hela EU, säger Márta Demeter.

Fast i ett mejlsvar till Sveriges radio skriver den ungerska regeringens internationella presstjänst att alla som deltar i programmet har kontrollerats och de utgör, citat, "ingen nationell säkerhetsrisk och de står inte på någon internationell sanktionslista", slut citat.

Flera EU-länder bedriver liknande program som Ungern, där uppehållstillstånd säljs mot investeringar, och nyligen gick EU:s rättskommissionär Vera Jourova ut och varnade för det här systemet och krävde större kontroll.

– Vi vill inte ha några trojanska hästar i EU, sa Jourova i en intervju till tyska Die Welt.