Virtuell verklighet tar byggbranschen in i framtiden

1:43 min

Ett nytt Göteborg växer fram – med en ny teknik som gjort entré i byggprocessen. Det handlar om VR, eller virtuell verklighet.

Hör mer i Vetandets värld.

VR är en teknik som förbättrat arbetet radikalt, berättar Per Öberg, Nordenchef för digitalisering på NCC Infrastructure.

– Idag har man mycket bättre bild av projektet eftersom alla inblandade förstår helheten. Det är en stor förändring och vi vill aldrig gå tillbaka till hur det var innan, säger han.

Vad det handlar om är att datorer och speciella VR-glasögon som man sätter på huvudet skapar en virtuell, alltså en skenbar verklighet, där hjärnan mer eller mindre luras att tro att det som ögonen registrerar är verkligheten.

Något som kan vara användbart inom byggbranschen av flera anledningar. Till exempel ger det ingenjörer och arkitekter större möjligheter att få en uppfattning om hur den kommande byggnaden faktiskt kommer att se ut och hur till exempel rör och elledningar ska dras.

VR är också något som används i ett av Göteborgs största byggprojekt just nu. Runt Centralstationen ska det bland annat byggas tusentals bostäder och en ny tågstation som ingår i framtida Västlänken.

I just det här området i Göteborg är NCC inblandat i bygget av nya centralstationen.

För att få en bättre bild av hur den kommande stationen ska se ut har företaget tagit fram en VR-modell. Och det är inte bara ingenjörer och arkitekter som haft nytta av modellen, berättar Per Öberg.

– Även konstnärerna har haft en stor nytta av den för att få en känsla för det kommande byggets omfattning, rymd och ljuspåsläpp.

Var det överraskande?

– Ja, det tänkte ju inte vi ingenjörer på. Det var en oväntad bieffekt.