Experten: Det är Moons mål med mötet i Pyonyang

6:58 min

För första gången besöker Sydkoreas president Nordkoreas huvudstad.

– Från sydkoreansk sida så har man sagt att president Moon Jae-In har tre ambitioner, säger Lars Vargö, tidigare ambassadör i Sydkorea.

Den sydkoreanske presidenten kramade om Kim Jong-Un när han anlände i Nordkoreas huvudstad. Det tre dagar långa toppmötet är i full gång.

I Pyongyang möttes ledarna av nordkoreaner som viftade med både den nordkoreanska flaggan – och den koreanska som använts i sportsammanhang, som pryds av den koreanska halvön.

– Man går inte så långt att man vill visa sydkoreanska flaggan till nordkoreanska medborgare, säger Lars Vargö, Asienkännare och tidigare ambassadör i Sydkorea.

Det finns gränser för firandet.

– Även om man kramar om varandra och talar vitt och brett om fred och vänlighet, så är inte särskilt långt att det ska bli en krigsdeklaration, till exempel om USA skulle börja med militärövningarna igen.

Att visa vänlighet är nödvändigt för att länderna ska kunna mötas vid förhandlingsbordet, menar Lars Vargö.

– Det är naturligtvis ett spel för gallerierna. Båda sidor vet att det oavslutade Koreakriget är bakomliggande. Kriget kan om inte blossa upp igen, så kan det bli stridigheter och spänningar igen, säger Lars Vargö.

Det talas om att president Moon Jae-In har tre ambitioner.

– Det första är att vara medlare mellan USA och Nordkorea, att skynda på utvecklingen av Nordkorea avvecklar kärnvapen, säger Lars Vargö.

Det andra sägs vara att utveckla förbindelserna mellan Sydkorea och Nordkorea.

– Det tredje är att få fram en form av militär avspänning mellan de två militärerna Sydkorea och Nordkorea, men även USA, säger Lars Vargö.

Lars Vargö tror att vi är ganska långt från ett fredsavtal länderna emellan.

– Vi ska komma ihåg att sluter man ett fredsavtal i detta läge, så sluter man ett fredsavtal med en kärnvapenstat, och då kommer Nordkorea inte ha samma ambition att rusta ned.

Nordkorea vill helt enkelt inte bli av med sina kärnvapen, tror Lars Vargö.

– De försöker hitta situationer där de kan behålla dem samt utveckla ekonomin. Det kommer att bli svårt, säger Lars Vargö.