Hög och härlig pinsamhetsfaktor i mellanåldersboken "Rutiga byxor funkar inte här"

1:48 min

Något av det svåraste man kan göra måste vara att skriva en rolig bok. Och ännu lite svårare att skriva för de som är på väg in i tonåren. Det tycker Viveca Bladh efter att ha läst Marie Hammar och Abbe Wahlquists bok "Rutiga byxor funkar inte här".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Ottilia eller Otto som hon kallas har flyttat från Linköping till Lidingö och redan från första dagen i nya klassen står det klart att om hon kommer att sticka ut; om det så är med sin olycksbådande påhittighet eller för att hennes familj inte går obemärkt förbi. Lidingö och fördomarna om de som bor där ska fungera som en kontrast till Ottos lycko- och glamourtörstande familj, men det är Ottos blogg som skruvar till själva historien. Där skildrar hon sitt nya liv för de gamla vännerna – i en mer friserad version. 

Den här boken får mig att tänka på "Adrian Moles hemliga dagbok" om någon minns den, familjen som hela tiden tänker på fasaden, men men ofta trasslar in sig i obekväma roller och jag funderar på att vi inte kommit så mycket längre i humorutvecklingen. Men då kan jag ändå inte låta bli att skratta åt Ottos balklänningbravader och regattaäventyr och hennes sorglösa väg vidare till nya eskapader.

Läs också:

  • Ingelin Angeborns serie  "Om jag bara inte råkat..." som ges ut i ny upplaga. Läs bara rubriken och ana hur det kommer trassla till sig...
  • Andra roliga dagböcker! Rachel Renée Russells "Nikkis dagböcker" och Jeff Kinneys "Dagbok för alla mina fans"
  • Jenny Jägerfelds "Comedy Queen" – kanske låter lite konstigt för berättelsen handlar om att sörja en död förälder, men detta är en bok med mycket humor mitt i det allvarliga.