Västlänken-arbetare möter hot och sabotage

2:19 min

Personer som jobbar med bygget av den omdiskuterade järnvägstunnel Västlänken i Göteborg har utsatts för hot och dessutom har säkerhetsutrustning saboterats. Flera polisanmälningar kommer nu att göras, enligt Bo Larsson som är projektchef för Västlänken på Trafikverket.

– Det är ju allvarligt. Det är Trafikverkets medarbetares arbetsmiljö och det är också våra leverantörers och entreprenörers arbetsmiljö, säger Bo Larsson till Ekot.

Det är både byggarbetare och personal från Trafikverket som har utsatts för hot och förolämpningar i samband med bygget av den omdiskuterade järnvägstunnel.

– Under byggnationen av Västlänken har personer stått utanför inhägnaden och säger okvädingsord och hot.

Hot har också skickats via mejl och tidigare har personal också fått varor beställda i sina namn, så som tidningsprenumerationer och ljusstakar, och dessutom har en säkerhetsutrustning för arbetare utsatts för sabotage, skriver tidningen GT.

Hittills finns det ett 20-tal ärenden hos Trafikverket där det kan bli polisanmälningar.

Bo Larsson har själv utsatts för hot.

– Det är ju inte bra. Det känns ju inte okej, framför allt utifrån rollen som statstjänsteman, säger han.

Västlänken är en mycket infekterad fråga. Det finns både många som är för och många som är emot.

Frågan var också aktuell i valet.

Där blev till exempel det relativt nystartade partiet Demokraterna näst största parti i Göteborgs kommunfullmäktige och de vill stoppa bygget av järnvägstunneln.

Bygget har nu startat och inom några månader ska det vara i full gång och då kommer ungefär 3 000 personer att arbeta med det.

2026 ska trafiken starta i tunneln och målet är bland annat att underlätta resandet i Göteborg och Västsverige.

Bo Larsson vill inte spekulera om motivet till hoten.

– Jag kan inte spekulera i det här. Jag kan bara konstatera att det är medarbetare i projekt Västlänken som har mottagit det här.