Migrationsverket om AFS-politiker: Vi kan inte åsiktsregistrera

2:27 min

Så länge den polisanmälda AFS-politikern Jessica Ohlson inte är dömd för något brott kan Migrationsverket inte stoppa henne som flyktingjurist.

– Jag kan förstå att det sticker ut men det är också så att vi inte kan åsiktsregistrera biträden och vilka politiska åsikter de har, säger Magnus Bengtson som är ansvarig för asylprocessen på Migrationsverket.

Så i princip kan man göra vilka uttalanden som helst och ändå inte riskera att få några nya förordnanden från er sida?

– Jag skulle säga att om man gör uttalanden och fälls i domstol för att man begått något brottsligt då kommer saken i ett annat läge. Hon är polisanmäld och vi kommer att titta på det här, säger han.

Under dagen har vi rapporterat att samtliga gruppledare inom politiken i Nyköping kräver migrationsverket stoppar Jessica Ohlson, flyktingjurist i Nyköping som samtidigt är partisekreterare i det främlingsfientliga partiet Alternativ för Sverige (AFS). Men enligt Migrationsverket så går det inte om hon inte gör sig skyldig till något lagbrott.

Jessica Ohlson är polisanmäld. Om hon fälls i domstol, för exempelvis hets mot folkgrupp för sina generaliserande och främlingsfientliga uttalanden under valrörelsen, så kan det bli aktuellt att Migrationsverket stoppar henne som framtida juridiskt biträde för asylsökande. Om hon frias kan hon fortsätta om hon vill. Så här uttryckte hon sig på Afs-valmöte i Nyköping:

"Brandkärr är ett samhälle i ett samhälle och de här människorna varken vill eller kan integreras i Sverige. De kommer aldrig att kunna bli en del av det svenska samhället."

Själv ser hon inga problem att få sina båda roller att gå ihop.

– Som jurist tillämpar jag den lag som finns och som politiker vill jag stifta nya lagar. Jag har inga problem alls att skilja på politik och juridik.

Är det ändå inte ganska grova generaliseringar som ni gjorde er skyldiga till på mötet?

– Nej, det skulle jag verkligen inte säga. Vi förespråkar, som sagt, en återvandring av de som inte har kunnat anpassa sig i Sverige? Det finns ingen anledning att de är kvar här.  

Magnus Bengtson från Migrationsverket igen:

– Är det brottsligt det hon säger då är man inte lämplig om man fälls för till exempel hets mot folkgrupp.

Men förstår du att man kan tycka att det är märkligt att man står på ett torg och för fram de här åsikterna och är med i ett sådant här parti får förordnanden från er?

– Det förstår jag mycket väl att man tycker är konstigt.