Valet 2018 i Uppsala län

Alliansen vill fortsätta styra i Håbo

2:21 min

Hur kommer Håbo kommun styras efter valet? Vi har pratat med politikerna.

– Jag ser att väljarna har varit tydliga med att man vill ha ett fortsatt alliansstyre, säger kommunstyrelsens ordförande Lotta Grahn Elg (M).

Allianspartierna styrde i Håbo förra mandatperioden i minoritet, med stöd av Miljöpartiet. Och Lotta Grahn Elg säger att hon vill fortsätta styra på samma sätt kommande period.

Av totalt 41 mandat i kommunen har Allianspartierna och Miljöpartiet 17 stycken tillsammans enligt valresultatet. Det är ett mandat mindre än under förra perioden. Samtidigt har Socialdemokraterna som fortfarande är det största partiet backat rejält. De har förlorat fyra mandat och har nu elva stycken. Sverigedemokraterna har gått fram och har åtta mandat.

Agneta Hägglund (S) vill ha ett majoritetsstyre i Håbo.

– Det skulle vara bra för kommunen efter en lång tid där det har varit en handlingsförlamning när Alliansen styrt i minoritet. Vi kan tänka oss flera olika lösningar. Bland annat att styra tillsammans med Moderaterna, eller andra blocköverskridande lösningar, säger Agneta Hägglund.

Men ordföranden i kommunstyrelsen Lotta Grahn Elg (M) säger att det inte är troligt att det blir ett styre i Håbo som består av Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Jag överger inte Alliansen, man spräcker inte bra samarbetsformer som finns. Sen kan jag inte föregå de samtal som pågår, men jag föredrar absolut Allianssamarbetet.

Sverigedemokraternas Michael Rubbestad säger till P4 Uppland att SD i Håbo har sträckt ut handen till alla partier, men att det inte är realistiskt att någon av dem vill samarbeta. 

Ett klart besked om hur Håbo kommun ska styras kommer förmodligen först den 15 oktober enligt flera politiker P4 Uppland har varit i kontakt med.